Om Alfabetserien

 

Alfabetserien er en del av det digitale satsningsprosjektet til Skoleliv.no som heter Lesevinduet. Alfabetserien har tre nivåer, og fokuserer på enkeltlydene og bokstavene vi har i alfabetet vårt. Nivå A har fokusord med valgt lyd som førstelyd. Nivå B starter to av fokusordene og bildene med lik førstelyd, og de andre har lik lyd i eller på slutten av ordet. Nivå C har gjerne lengre fokusord med utfordrende konsonantforbindelser. 

Alfabetserien passer elever på småtrinnet som enten er i ferd med å knekke lesekoden, eller har knekt lesekoden og trenger lesetrening og mengdetrening. De aller fleste lydene finnes i de tre nivåene som nevnt ovenfor. Enkelte lyder som for eksempel C, Z, X som knapt blir brukt i skriftspråket er mindre representert.

Baksiden på heftene viser hvilke hefter på det aktuelle nivået som finnes for de ulike lydene/bokstavene. bokstavene som er grå finnes altså ikke på dette nivået, men kan finnes på et annet nivå. Bokstaven C er et eksempel som kun finnes på nivå C (rød). Den aktuelle lyden/bokstaven for ditt hefte har lysere grønnfarge enn de andre lydene. (klikk på bildet for å se større versjon)

Alfabetheftene er gjennomgående like i oppbygging av fokusord og tekst. Alle heftene starter med enkeltord og bygger på med andre ord som knyttes sammen til en setning. Det er ikke fokusert på tegnsetting som punktum i heftet for å dedikere leseopplæringen til ordenes betydning og utseende. Fokusordene er i sentrum. Til slutt ender de fire ordene/lydene i en setning med artikkel. I heftet under kan du se alle sidene. Alle heftene har samme oppsett og setningsbygning og alle heftene har like mange sider. Se på sidene under hvordan oppbygningen er i heftet.

Det vil utarbeides øvingsoppgaver til disse heftene fortløpende. Følg med på vår facebookside eller i nyhetsbloggen vår for oppdatering. Oppgaveheftene vil være gratis.

 

 

 

 

I skjemaet til venstre, ser du hvilke hefter som finnes på de enkelte bokstavene/lydene på de ulike nivåene.  De hvite feltene indikerer at det ikke finnes hefter til de aktuelle lydene.

 

 

 

 

 


 

Til slutt kan du se hvordan du lager disse heftene etter at du har lastet de ned og skrevet de ut på printeren din. Sjekk videoen under: